proszę o pomoc w zadaniu :)
proszeopomoc: Zmienna losowa Y=XTAX ma wartość oczekiwaną równą M. Oblicz ślad macierzy A, wiedząc że X
jest n−wymiarowym wektorem losowym, którego współrzędne są niezależnymi zmiennymi losowymi o
tym samym rozkładzie, z wartością oczekiwaną równą zero i wariancją równą 1
29 lis 18:59
Adamm:
E(XTAX) = M
A = ( ai, j )
X = ( xi )
AX = ( ai, 1x1+...+ai, nxn )
XTAX = ∑i=1n (ai, 1x1+...+ai, nxn)xi
E(XTAX) = ∑i=1n ai, i = TrA = M
29 lis 21:57
proszeopomoc: dziękuję za pomoc
29 lis 22:25