Ostrosłupy i ciągi
Xo: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Długość krawędzi jego podstawy jest pierwszym
wyrazem ciągu arytmetyczego o różnicy 2, a długość jego wysokości − pierwszym wyrazem ciągu
geometrycznego o ilorazie 3. Tworzymy kolejne ostrosłupy prawidłowe czworokątne w taki sposób,
że drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest długością krawędzi podstawy ostrosłupa o wysokości
równej drugiemu wyrazowi ciągu geometrycznego itd. Oblicz objętość trzeciego tak utworzonego
ostrosłupa, jeśli objętość pierwszego wynosi 12, a drugiego − 100.
29 lis 17:32
Tadeusz:
a
12*b
1=36
(a
1+2)
2*3b
1=300 i licz
29 lis 18:02
Tadeusz:
9(a
1+2)
2=25a
2
16a
12−36a
1−36=0
a
1=3
b
1=4
itd
29 lis 18:14