użycie wzorów viet'a i napisanie założeń:
Michał: Prosiłbym tutaj o użycie wzorów viet'a i napisanie założeń:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma cztery różne pierwiastki:
a) x⁴+mx²−m−6=0
b) x⁴ (m−2) x²+4−m=0
29 lis 17:01
ICSP: t = x2 , t > 0
a)
1o Δ > 0
2o t1 + t2 > 0
3o t1 t2 > 0
b)
Popraw zapis.
29 lis 18:07
Jerzy:
a) podstawienie : x2 = t
teraz równanie t2 + mt − m − 6 = 0 musi mieć dwa rozwiązania dodatnie
1) Δ > 0
2) t1 + t2 >0
3) t1*t2 > 0
i działaj.
29 lis 18:11
Michał: b) x⁴(m−2)x²+4−m=0
29 lis 18:13
Jerzy:
Miałeś poprawić,a nie powtórzyć.
29 lis 18:14
Michał: nie rozumiem co jest źle w tym zapisie polecenie jest to samo..
29 lis 18:24
Jerzy:
A po x4 nie ma przypadkiem znaku: + ?
29 lis 18:31
Michał: Rozwiązanie
a)
x
4+mx
2−m−6=0
1* Δ>0
2* t
1+t
2>0
3* t
1 t
2>0
t
2+mt−m−6=0
Δ= m
2−4 1 (−m−6)
Δ= m
2+4m+24 Δ>0
t
1+t
2= −b/a t
1 t
2= c/a
t
1+t
2= −m/1 t
1 t
2= −m−6/1
t
1+t
2= −m/1 t
1 t
2= −m−6 >0
t
1+t
2= −m/1 m<−6
t
1+t
2= −m >0
m<0
by równanie spełniało warunki m musi być mniejsze od −6
czy poprawnie rozwiązałem a)

29 lis 18:42
Michał: oj faktycznie sorki

b) x⁴+(m−2)x²+4−m=0
29 lis 18:43
ICSP: dobrze
29 lis 18:49
Michał: Dzięki wielkie

, a założenia w b) będą identyczne co w a) tak?
29 lis 18:53
Jerzy:
Tak.
29 lis 18:55