matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice w punkcie
dominik:
lim (1+x
3
) x−−> −1 (1+pierwiastek 3 stopnia z x)
29 lis 16:10
iteRacj@:
a
3
+b
3
=(a+b)(a
2
−ab+b
2
)
1+x
3
lim
x→ −1
=
1+
3
√
x
(1+x
3
)(1
2
−1*
3
√
x
+
3
√
x
2
)
=lim
x→ −1
=
(1+
3
√
x
)(1
2
−1*
3
√
x
+
3
√
x
2
)
(1+x
3
)(1
2
−1*
3
√
x
+
3
√
x
2
)
=lim
x→ −1
=
1+x
(1+x)(1
2
−1*x+x
2
)(1
2
−1*
3
√
x
+
3
√
x
2
)
=lim
x→ −1
=
1+x
=lim
x→ −1
[(1
2
−1*x+x
2
)(1
2
−1*
3
√
x
+
3
√
x
2
)]=3*3=9
29 lis 19:43