matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
wsk:
4*3
n+1
+ 2*4
n
Obliczyć granicę
5*2
n
+ 4
n+2
29 lis 15:32
Jerzy:
Podziel licznik i mianownik przez 4
n
( granica = 1/8 )
29 lis 15:36
wsk:
3
n+1
4
n
*(
+ 2)
4
n−1
=
1
8
ale skąd będę miał
5
4
n
*(
+ 16)
2
n
3
n+1
pewność, że
będzie dążyć do zera?
4
n−1
29 lis 15:43
grzest:
3
n+1
3·3
n
3
3
=
=12(
)
n
,
<1.
4
n−1
1/4·4
n
4
4
Teraz już wiesz?
29 lis 15:56
wsk:
Tak,dziękuje
29 lis 19:08