matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania, równania kwadratowe
Robert:
Wytłumaczy mi ktoś jak z tych równań:
1
1
1
=
+
f
x
1
d−x
1
1
1
1
=
+
f
x
1
+a
d−(x
1
+a)
przechodzi się w równania kwadratowe? proszę o pomoc i rozwiązanie najlepiej jednego z wytłumaczeniem
1
można chyba pominąć
f
29 lis 10:38
Leszek:
1
1
1
1
Lewa = Lewa ⇔ Prawa = Prawa ⇔
+
=
+
x
1
d− x
1
x
1
+ a
d−(x
1
+a)
Do wspolnego mianownika i mnozysz " na krzyz" i wyprowadzasz rownanie kwadratowe dla x
1
29 lis 12:17