grupy
grupy:
Czy nastepujace grupy sa cykliczne?
a) (Q, +)
| | 1 | | 1 | |
b) podgrupa (Q, +) generowana przez { |
| , |
| }? |
| | 2 | | 3 | |
a) (Q, +) nie jest cykliczna, bo nie istnieje taka liczba wymierna, ktora wygeneruje je
wszystkie. Ale jak to pokazac?
b) ?
29 lis 10:12
jc: (b) TAK (wielokrotności 1/6)
29 lis 10:20
ABC: ad a). klasycznie przez sprzeczność
przypuść ,że p/q jest generatorem gdzie p,q względnie pierwsze
zatem p/2q jako że jest liczbą wymierną , musi być gdzieś wygenerowane przy użyciu liczby
całkowitej
p/2q=k p/q
i wychodzi k=1/2 sprzeczność
żeby zaoszczędzić ci czasu − b) nie robię
29 lis 10:23
grupy: | | 1 | | 1 | |
b) |
| i |
| ma byc generatorem jednoczesnie? |
| | 2 | | 3 | |
29 lis 18:21
grupy: ?
29 lis 20:04
grupy: ?
30 lis 09:07
jc: Masz dwa generatory: 1/2 i 1/3.
Odpowiednia podgrupa składa się z elementów postaci: a/2+b/3, gdzie a i b są są dowolnymi
liczbami całkowitymi. To wszystko, bo grupa jest przemienna.
1/2−1/3 =1/6, a więc w podgrupie znajdą się wszystkie elementy postaci c/6,
gdzie c jest liczbą całkowitą.
a/2+b/3=(3a+2b)/6, co oznacza, że niczego więcej nie znajdziemy.
30 lis 10:20