Symetria Środka punktów
Tomek: Podaj współrzędne punktów, które są obrazami punktów A=(−10,2) ,B=(0,1) w symetri środkowej
względem punktu
A) S=(0,0) B) S=(0,2) C) S=(1,0) D) S=(√7,2,√7)
28 lis 23:39
the foxi:
tam, gdzie widzę możliwość, wszystko rozwiązuję za pomocą wektorów
może ktoś da łatwiejszy sposób

B)
S=(0;2)
A=(−10;2)
AS(wektor)=SA'(wektor)
[10;0]=[x
A'−0;y
A'−2]
[10;0]=[x
A';y
A'−2]
x
A'=10, y
A'=2
A'=(10;2)
B=(0;1)
BS(w)=SB'(w)
[0;1]=[x
B'−0;y
B'−2]
[0;1]=[x
B';y
B'−2]
x
B'=0, y
B'−2=1 ⇒ y
B'=3
B'=(0;3)
29 lis 00:04