matematykaszkolna.pl
rówannie korn: Jak zaznaczyc równoważność na osi ? przyklad {x∊R, |x−2|>2 <=> x>(−5)2} wychodzi x<0 potem x>4 rownowaznosc to przeciez nie jest iloczyn i nie mozna tego zaznaczyć jako czesc wspolna, to jak to zaznaczyc i co będzie rozwiązaniem graficznym ?
28 lis 23:04
PW: Cytat: |x−2|>2 <=> x>(−5)2 wychodzi x<0 potem x>4. Toż to herezje. Może podaj zadanie w niezmienionej wersji, nie "naprzykład".
28 lis 23:27
PW: Domyślam się, że masz zaznaczyć zbiór takich x, dla których zdania "|x−2|<2" i "x>(−5)2" mają tę samą wartość logiczną. Mają tę sama wartość logiczną to znaczy: − oba są prawdziwe (i tu należy zaznaczyć część wspólną rozwiązań) − oba są fałszywe (zaznaczyć część wspólną "nierozwiązań"). Odpoqwiedź to suma tych dwóch części wspólnych.
29 lis 00:46
korn: jest równoważność j i ona mnie zastanawia. przykład: A={x∊R: |x−2|+|x−3|≤5 <=> x>(−5)2} nie wiem o co chodzi z równowaznoscia, przyklady do rozwiazania banalne gdyby było " ∧ " to pozamiatane, a tak dziwna herezja i nie wiem czy mozna to potraktować jako "⋀" jesli spelnione są warunki −czyli to co napisales.
29 lis 10:06
korn: jakis pomysł? ktos , cos ...
29 lis 11:24
PW: A tego co napisałem o 00:46 nie widzisz?
29 lis 11:26