matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
s
Kamil:
Jak można zapisać ten ciąg. Tz jaką ma sumę? 1*2
0
+2*2
1
+3*2
2
+4*2
3
+...+(n+1)*2
n
28 lis 23:04
jc:
1+n2
n+1
28 lis 23:24
Mariusz:
Rozwiązanie z wykorzystaniem funkcji tworzącej
1
∑2
n
x
n
=
1−2x
d
d
1
(∑2
n
x
n
)=
dx
dx
(1−2x)
−1
∑n2
n
x
n−1
=
(−2)
(1−2x)
2
2
∑(n+1)2
n+1
x
n
=
(1−2x)
2
1
∑(n+1)2
n
x
n
=
(1−2x)
2
1
A(x)=
(1−2x)
2
1
S(x)=
(1−x)(1−2x)
2
1
A
B
C
=
+
+
(1−x)(1−2x)
2
1−x
1−2x
(1−2x)
2
29 lis 20:04
Kamil:
Dzięki wam
29 lis 21:28