zad
krzyss: z4−2z2+4=0
28 lis 22:29
jc: Mnożymy przez z2+2. Otrzymujemy z6+8=0
Potrafisz rozwiązać równanie z6=−8?
Potem tylko wykluczasz z=i√2 i z=−i√2.
28 lis 22:37
Mila:
(z2−1)2+3=0
(z2−1)2−3i2=0
(z2−1−i√3)*(z2−1+i√3)=0
z2=1+i√3 lub z2=1−i√3
licz dalej sam
28 lis 22:41
krzyss: czyli bedzie 8 rozwiazan
28 lis 22:44
jc: Tu akurat nic nie trzeba liczyć.
| | √3+i | | √3−i | | −√3+i | | −√3−i | |
z=√2 |
| , √2 |
| , √2 |
| , √2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
28 lis 22:45
jc: 4 wyżej wypisane.
28 lis 22:46
PW: jc, gdyby miał napisać
z
6+8 = (z
2)
3+2
3 = (z
2+2)((z
2)
2−z
2•2+2
2)
czyli
(1) z
6+8 = (z
2+2)(z
4−2z
2+4),
to pewnie by to napisał.
Ale Ty stosujesz wzór (1) "od prawej do lewej", rozumując
(z
4−2z
2+4) = 0 ⇒ z
6+8 = 0
z zastrzeżeniem, że rozwiązania równania z
2+2 = 0 nie są rozwiązaniami zadanego równania. To
"wyższa szkoła jazdy"

i pewnie nie zostałeś zrozumiany.
29 lis 00:05
6latek: z
4−2z
2+4=0
Δ=(−2)
2−4*1*4=−12
√−12= i2
√3
z
22= 1+i
√3
z
12= 1−i
√3
z
2= 1+i
√3
29 lis 11:15