ekstrema
Alfa: Wyznacz ekstrema lokalne
f: R−>R
28 lis 21:37
Alfa: ktos cos ?
28 lis 22:00
Jerzy:
1) Dziedzina
2) Pochodna
3) Miejsca zerowe pochodnej
4) Badanie zmiany znaku pochodnej w jej miejscach zerowych
28 lis 22:06
Alfa: właśnie mam problem z miejscami zerowymi pochodnej bo wychodzi mi tak −x6−4x4+4x2+1=0
28 lis 22:15
jc: Przecież widać, że dla x2=1 mamy zero.
= (x2−1)(x4+5x2+1)
28 lis 22:25
Alfa: a 2 nawias ?
28 lis 22:41
jc: A drugi nawias nie może być mniejszy od 1, a więc zerem nigdy nie będzie.
28 lis 22:47