Liczby zespolone
Anonymous: znalezc pierwistki wilomianu zespolonego:
z4+4z3+15z2+22z+3=0
wiedzac ze z1=−1+2i
a wiec tak;
z2 to sprzezone z1 czyli
z2=−1−2i
zatem (z−z1)(z−z2)=z2+2z+5
teraz podzielilem przez to zeby uproscic, ale
wychodzi reszta − 27
co zrobilem zle ?(podzileilem dobrze, sprawdzone kilka razy przezmnie i kolege)
28 lis 21:20
ICSP: z1 nie jest pierwiastkiem.
28 lis 21:37
ABC: ten wyjściowy wielomian musiał mieć inne współczynniki, ten który podałeś ma pierwiastki
zespolone o części rzeczywistej −1, ale części urojone nie są równe 2 ani −2
28 lis 21:39
Anonymous: Mam tak w poleceniu... Fajne zadanie.... Wykładowca musiał sie pomylić.... Sprawdzal
naszą czujnosć.... Nie zakladalem mowiac szczerze ze zle zadanie skonstruuje podziele
jeszcze ten wielomian przez z1 i sie upewnie
28 lis 21:42
Mila:
(z4+4z3+15z2+22z+3): (z2+2z+5)= z2+2z+6
−(z4+2z3+5z2)
−−−−−−−−−−−−
2z3+10z2+22z
−(2z3+4z2 +10z)
−−−−−−−−−−−−−−
6z2+12z+3
−(6z2+12z+30)
−−−−−−−−−−−−−−−
−27
dobrze podzieliłeś.
Będą pasować podane rozwiązania do równania:
z4+4z3+15z2+22z+30=0
28 lis 21:42
Mariusz:
Równanie czwartego stopnia można łatwo sprowadzić do równania trzeciego stopnia
a te z kolei do równania drugiego stopnia
Co może być potrzebne
1. Przekształcanie równań
2. Wzory skróconego mnożenia
3. Wyróżnik trójmianu kwadratowego
4. Wzory Vieta
5. Sposób rozwiązywania równania kwadratowego
− zapisanie trójmianu w postaci kanonicznej i skorzystanie ze wzoru na różnicę kwadratów
− skorzystanie z wyróżnika
Skoro miałeś zespolone to tutaj mogą być przydatne
− cztery działania arytmetyczne
− postać trygonometryczna
−wzór de Moivre i jego przypadek szczególny czyli pierwiastki z jedynki
Licealiści mogą ominąć liczby zespolone korzystając z trygonometrii
W pewnym momencie będą też przydatne wiadomości o funkcjach
takie jak różnowartościowość, składanie , funkcja odwrotna
ponieważ będziemy musieli zdefiniować funkcję odwrotną do cosinusa
bądź sinusa
29 lis 19:12