pochodna
matma: oblicz pochodna
28 lis 20:21
matma: | | x5+x4−x3+x2+x+2 | |
i pytanie, czy jak mam np f(x)= |
| i mam policzyć pochodną to |
| | x3+x2+x−5 | |
| | f(x) | | f(x)'g(x)−f(x)g(x)' | |
zawsze trzeba uzywać wzoru |
| = |
| ? chodzi mi czy nie |
| | g(x) | | g(x)2 | |
ważne jak duże będzie wyrażenie w liczniku jak i mianowniku to czy zawsze używamy tego wzoru,
czy liczymy pochodne na górze, później na dole i dzielimy
28 lis 20:35
6latek: df= R\{−3,2}
x3+5x2+6x= x(x+3)(x+2)
x2+x−6= (x+3)(x−2)
28 lis 20:47
ABC: ja bym sobie upraszczał najpierw trochę
x2+x−6=(x+3)(x−2)
x3+5x2+6x=x(x2+5x+6)=x(x+2)(x+3)
28 lis 20:48
matma: a co do mojego pytania
28 lis 20:49
6latek: Wedlug mnie tak
28 lis 20:51
6latek: w sensie uzywamy tego wzoru .
jesli mozma potem skrocic to jak najbardziej
28 lis 20:53
matma: | | x3+x | |
czyli jak np mamy policzyć ekstrema lokalne f(x)= |
| , a do policzenia tego |
| | x4−x2+1 | |
| | f(x) | |
trzeba policzyć pochodną to uzywamy wzoru |
| |
| | g(x) | |
a jak np mamy do policzenia granice z użyciem reguły de l'hospitala np lim x−>1
| | x12−12x+11 | |
|
| to liczymy pochodna licznika i pochodną mianownika i to co wyjdzie |
| | x7−7x+6 | |
dzielimy, o ile nie wyjdzie 0/0 albo nieskoń./nieskoń
Bo jakoś teraz mam mętlik w głowie
28 lis 21:00
matma: | | x2+3x | |
Bo nwm dlaczego ale jak mam np f(x)= |
| to używam wzory f(x)/g(x), ale jak mam |
| | 2x2−5x | |
| | 2x3+x2+5x | |
większe wyrażenie np |
| to liczę (2x3)' + (x2)' + (5x)' i mianownik |
| | x3−6x2−4x | |
tak samo, wszystko oddzielnie i poźniej dziele
28 lis 21:11
Jerzy:
Nie myl liczenia granicy ilorazu funkcji, z liczeniem pochodnej ilorazu funkcji.
28 lis 22:00