Oblicz P(A)
Maciess: Oblicz P(A) jeśli
P(B)=2P(B')
I nie wiem czy dobrze myśle, ale czy P(A) to będzie po prostu P(A∩B)∪P(A∩B') ?
28 lis 20:21
Mila:
Co oznacza zapis: P(A|B) warunkowe prawd. , czy prawd. różnicy zbiorów?
28 lis 20:58
Blee:
P(A) = P(A|B)*P(B) + P(A|B')*P(B') (patrz prawdopodobieństwo całkowite)
28 lis 21:01
Maciess: Mila warunkowe
Wynik wychodzi taki sam jak u mnie to kwestia przypadku w tym zadaniu czy...
28 lis 21:18
Eta:
| | 2 | | 1 | |
P(B)=2P(B') ⇒ P(B)= |
| , P(B')= |
| |
| | 3 | | 3 | |
i jak napisał [P[Blee]
.................
| | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | | 3 | |
=====
28 lis 21:25
Mila:
| | 1 | |
P(A)=P(A∩B)+P(A∩B')== |
| |
| | 3 | |
28 lis 21:25
28 lis 21:26
Eta:
| | 1 | |
lub P(A)= P(A∩B)+P(A∩B') = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | |
bo P(A∩B)= |
| * |
| , P(A∩B')= |
| * |
| |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | |
28 lis 21:28
Maciess: o dziękuje, graf rozwiał moje wątpliwości

Tak sobie wyobrażałem te zbiory, ale nie byłem
pewien. Musze częściej wspomagać się rysunkiem
28 lis 21:31