nierownosci trygonometryczne
niertryg: Rozwiąż nierówność:
cos
22x−1<0
rozpisałam dalej:
(cos2x−1)(cos2x+1)<0
cos2x−1=0 gdy x=kπ i k∊C
| | π | |
cos2x+1=0 gdy x= |
| i k∊C |
| | 2 | |
nie wiem, co dalej − jak dobrać się do nierówności − proszę o wytłumaczenie krok po kroku,
zupełnie nie rozumiem nierówności trygonometrycznych
28 lis 18:35
Blee:
a po co

cos
2(2x) − 1 < 0 (stosujemy jedynkę trygonometryczną)
−sin
2(2x) < 0
sin
2(2x) > 0 −> każdy (2x) poza takim gdy sin(2x) = 0
28 lis 18:38
niertryg: Hmm, dziękuję za pomoc. Nie wiem, czy to coś zmienia, bo teraz mam zagwozdkę i nie wiem, co
robić dalej.
Treść zadania to:
| | (2n−1)(n+3) | |
rozwiąż równanie cos2x+cos32x+cos52x+...=lim(n−>∞) |
| , gdzie |
| | (n−2)(3n+1) | |
x∊(0,π).
| | 2 | |
Zatem obliczyłam już granicę ciągu, która wyszła mi |
| . |
| | 3 | |
Teraz zabieram się za stronę lewą. Lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego.
Muszę sprawdzić warunek zbieżności: |q|<1 ⇔ |cos
2x|<1.
Rozbijam to na dwa warunki:
cos
22x<1 i cos
22x>−1
Druga nierówność jest spełniona dla x∊R
Z drugiej nierówności, mamy rozwiązanie (uwzględniając już przedział z treści, że x∊(0,π) mamy:
Co z tym dalej mam zrobić?
28 lis 19:24
niertryg: Na jakiej podstawie stwierdzić, że warunek zbieżności jest spełniony?
28 lis 19:25
Leszek: Zakladasz ze jest spelniony i rozwiazujesz nierownosc , bo po prawej stronie jest 2/3
czyli liczba skonczona !
a
1 = cos 2x
q= cos
2 2x
28 lis 19:30
niertryg: Mój nauczyciel twierdzi inaczej. W rozwiązaniach tego typu zadań na maturze też konieczne jest
rozważenie warunku zbieżności.
28 lis 19:36
Leszek: Przeciez rozwazyles warunek zbieznosci | q |< 1 ⇒ | cos2 2x | < 1
28 lis 19:46
niertryg: | | π | |
No tak, ale otrzymałam rozwiązanie x∊R/{ |
| } i nie wiem jak się do tego dalej odnieść. |
| | 2 | |
28 lis 20:18
Bleee:
Czyli z początkowego warunku wynika że rozwiązaniami NA PEWNO nie będzie kπ/2, i teraz ruszasz
ze wzorem na sumę i sprawdzasz co jeszcze wypadnie że zbioru rozwiazan
28 lis 20:23