Podzielność
Narina: Liczba N ma 201 cyfr i są to same siódemki. Zatem liczba N jest podzielna przez
28 lis 17:31
Adamm:
7, 3
te liczby na pewno
28 lis 17:37
Narina: Ma wyjść 111 tylko nie wiem jak do tego dojść
28 lis 17:43
Adamm:
201 cyfr, same siódemki = 7 * (201 cyfr, same jedynki)
201 = 3*67
możemy pogrupować te cyfry tysiącami, i z każdego wyciągnąć 111
28 lis 18:04
Mila:
Napisz całe zadanie.
28 lis 18:05
PW: N=7•(111)(111)...(111) − nawiasy niepotrzebne, użyte tylko dla opowieści −
(67 grup cyfr)
a więc przez 111 też.
28 lis 18:07