maturka
maturka: Określ zbiór wartości funkcji f(x)=√x2−2x
28 lis 17:27
the foxi:
dziedzina: x
2−2x≥0 ⇒ x(x−2)≥0 ⇒ x∊(−
∞;2]∪[0;+
∞)
w każdym z tych przedziałów funkcja przyjmuje wartości f(x)≥0, zatem taki ostatecznie jest
zbiór wartości
28 lis 18:03
ABC: formalnie rzecz biorąc to należałoby jeszcze pokazać że dla każdego b≥0 istnieje a∊D
f takie
że f(a)=b
i te przedzialy na pewno dobrze wyznaczone? dla x=1 x
2−2x<0
28 lis 18:12
the foxi:
x∊(−
∞;0]∪[2;+
∞)
jak się człowiek spieszy...
28 lis 18:14
maturka: ABC: w jaki sposób mam wykazać że f(x)=b?
28 lis 18:36
Blee:
wystarczy:
1) wykazać, że dla x>2 jest rosnąca ... a dla x<0 jest malejąca
2) wyznaczyć f(0) i f(2)
3) wyznaczyć granicę w ±∞
4) wykazać, że funkcja jest ciągła w przedziale (−∞,0] i w [2,+∞)
i na podstawie tego zbiór wartości określasz
28 lis 18:42
PW: Blee, jak dla ucznia wystarczy:
− funkcja x2−2x przyjmuje wszystkie wartości z przedziału <−1,∞), w szczególności wszystkie
wartości z przedziału <0,∞)
− funkcja √x2−2x przyjmuje więc wszystkie wartości z przedziału <0,∞)
− funkcja √(.) nie przyjmuje wartości ujemnych.
Nie trzeba aż tak dokładnie uzasadniać, przecież to tylko "maturka".
28 lis 19:10