Niezaleznosc wektorow
student: Ustal dla jakiej wartosci parametru a podane wektory sa liniowo niezalezne w R3.
u = (2, 2, a), v = (2, a, a), w = (a, a, a)
28 lis 17:07
ABC: jakiś pomysł na rozwiązanie?
28 lis 18:06
student: zrobiem macierz 3x3 i przyrownaem do 0, dla otrzymanych a wektory beda liniowa zalezne a wiec
niezalezne to pozostale a
28 lis 18:36
ABC: masz na myśli że wyznacznik tej macierzy przyrównałeś do 0? wtedy ok
28 lis 19:50
jc: a=0 ⇒ liniowo zależne
a≠0
(1/a)w=(1,1,1)
u−(2/a)w = (0,0,a−2)
v−(2/a)w = (0,a−2,a−2)
a=2 ⇒ liniowo zależne
z przeciwny wypadku (a≠0,2) wektory są liniowo niezależne.
28 lis 19:59