styczna do okręgu
julka.wawrzyniak: Okrąg przechodzi przez punkt A(4,1), zaś jego środek należy do prostej k: x−y=0. Wiedząc, że
okrąg ten jest styczny do prostej l: y−5=0, wyznacz jego równanie.
28 lis 17:06
Mila:

S=(a,a)∊k, A=(4,1)
l: y−5=0
1) |AS|=d(S,l)=|a−5|
√(a−4)2+(a−1)2=|a−5|
a
2−8a+16+a
2−2a+1=a
2−10a+25,
a
2=8
a=2
√2 lub a=−2
√2
S=(2
√2,2
√2) lub S'=(−2
√2,−2
√2)
1)S=(2
√2,2
√2) , A=(4,1)
r
2=(2
√2−4)
2+(2
√2−1)
2
r
2=4*(
√2−2)
2+8−4
√2+1
r
2=4*(2−4
√2+4)+9−4
√2
r
2=33−20
√2
Równanie okręgu:
(x−2√2)2+(y−2√2)2=33−20√2
lub
2) S'=(−2
√2,−2
√2)
r
2=(−2
√2−4)
2+(−2
√2−1)
2
r
2=33+20
√2
Równanie okręgu:
(x+2√2)2+(y+2√2)2=33+20√2
==============================
28 lis 18:02