Trygonometria
Kowal2000: Udowodnij, że
sin2αcosα−cos2αsin3α=−cos4αsinα
28 lis 14:57
Kowal2000: Zad 2. cos2o(1+tg21o)1−tg2o =1
28 lis 15:08
Kowal2000: Zad 2.
cos 2o (1 + tg2 1o) − to jest góra ułamka
1 − tg2 1o − to dół
Bo nie wiem jak zapisać to, żeby na siebie nie nachodziło jak powyżej
28 lis 15:19
Blee:
−cos4x*sinx = −(cos22x − sin22x)sinx = sinx*sin22x − sinx*cos22x
sin2xcosx − sinx*sin22x = cos2xsin3x − sinx*cos22x
sin2x(cosx − sinx*sin2x) = cos2x(sin3x − sinxcos2x)
sin2x*cosx(1 − 2sin2x) = cos2x*(sin2xcosx)
sin2x*cosx*cos2x = cos2x*sin2x*cosx
1 = 1
c.n.w.
28 lis 15:23
Bleee:
| | 1 | |
1 + tg2x = |
| ... Na spokojnie zobacz dlaczego |
| | cos2x | |
| | cos(2x) | |
1 − tg2x = |
| ... Analogiczna sytuacja |
| | cos2x | |
Skracasz i co zostaje
28 lis 16:02
Kowal2000: 1, dziękuję bardzo
28 lis 20:32