pochodna
student: oblicz pochodną
| | ⎧ | 1x−2, x≤1 | |
| h(x)= | ⎩ | x2−3x. x>1 |
|
w x=1
28 lis 11:24
ABC: dla x≠1 to normalnie, a w punkcie x=1 ta funkcja nie jest ciągła, więc nie jest w tym punkcie
różniczkowalna
28 lis 11:37
student: no ale przecież pochodne lewostronne i prawostronne są równe
28 lis 11:39
ABC: policz sobie prawidłowo z definicji pochodną prawostronną, pamiętaj że dla x=1 wartość funkcji
bierzesz z górnej części klamerki
28 lis 11:49
Jerzy:
Jeżeli funkcja jest różniczkowalna w punkcie x0 , to jest ciągła w tym punkcie.
Tutaj funkcja w punkcie x = 1 jest nieciagła, a więc nie jest różniczkowalna w tym punkcie.
Równośc pochodnych lewo i prawostronnej nie ma zastosowania w punkcie nieciagłości.
28 lis 11:52
ABC: | | f(x)−f(1) | | x2−3x−(−1) | | x2−3x+1 | |
lim(x→1+) |
| =lim(x→1+) |
| =lim(x→1+) |
| =−∞ |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
dotarło? że pochodne jednostronne nie są równe?
28 lis 12:01
student: czemu liczysz f(1) a nie f(1+) ?
28 lis 12:58
student: halo?
28 lis 13:58
ABC: 12.01→ to jest pochodna prawostronna z definicji
wartość funkcji w punkcie 1, zarówno przy liczeniu lewo jak i prawostronnej pochodnej jest taka
sama
patrz góra klamerki , jest tam znak ≤
prościej nie potrafię tego wytłumaczyć
28 lis 14:57
student: nie rozumiem
28 lis 15:24
ABC: twoja strata
28 lis 15:29
student: wytłumacz mi a nie
28 lis 15:37
ABC: jeśli tego nie rozumiesz, wystarczy to co podał Jerzy , i ja w poście z godz 11.37
funkcja nie będąca ciągłą nie może być różniczkowalna, jest to jedno z podstawowych twierdzeń,
zwykle dowodzone na wykładzie
28 lis 15:44
Pytający:
Studencie, a może spróbuj odpowiedzieć, dlaczego miałoby tam być f(1
+) a nie f(1)?
(jeśli odpowiedź brzmi "bo tak mi się wydaje", to jest spora szansa, że właśnie tylko tak Ci
się wydaje)
Taką masz definicję pochodnej prawostronnej f(x) w punkcie x
0:
Równoznaczny zapis:
Wyżej liczysz dla x
0=1 i żadnych czarów tu nie ma.
28 lis 16:10
student: ale nie rozumiem czemu tam wyszło −∞
28 lis 16:10
ABC: dlatego że w gdy x jest "troszeczkę" większe niż jeden, to otrzymujesz ułamek, w którym licznik
jest liczbą ujemną , bliską −1, a mianownik "troszeczkę
28 lis 16:16
ABC: większy od zera"
28 lis 16:16