Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności z pierwiastkiem kwadratowym.
mqt: Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności z pierwiastkiem kwadratowym.
Ma ona postać:
1+ √x+5>x
Wolfram pokazuje wynik: <−5,4)
Taki wynik wychodzi gdy korzystam ze zmiennej pomocniczej, ale nie rozumiem,
czemu wychodzi inny, gdy rozwiązuję w następujący sposób:
√x+5 > x−1
x+5 > x2 − 2x +1
0> x2 − 3x −4
Delta równa 25, pierwiastek z delty 5.
Miejsca zerowe −1 i 4, wynik −> (−1,4).
Co jest nie tak z tym rozumowaniem?
Pozdrawiam i proszę o pomoc
28 lis 10:45
jc: Przejście do trzeciej linii.
x=−4.
1+√−4+5 > −4
√−4+5 > −4−1
1 > −5
ale 12 < (−5)2.
28 lis 10:57
mqt: Czyli robić na przedziałach do 1 i od 1?
28 lis 11:02
ABC: podnosić stronami do kwadratu po upewnieniu się , że obie strony są tego samego znaku
czyli to co zrobiłeś można zrobić dla x−1≥0 , ale w dziedzinie twojego równania jest więcej :
x+5≥0
czyli np dla x=−3 twój sposób jest błędny
28 lis 11:02
mqt: Okej. Rozumiem o co ci chodzi. Rozwiąż proszę, żeby było poprawnie,
bo chce się upewnić. Dzięki z góry!
28 lis 11:04
Jerzy:
Założenie: x + 5 ≥ 0 ⇔ x ≥ − 5
Dla: x − 1 < 0 ⇔ x < 1 nierówność jest zawsze spełniona , czyli przedział : [−5;1)
jest rozwiązaniem.
Dla x ≥ 0 podnosisz obustronnie do kwadratu i dostajesz ( −1; 4)
Suma tych dwóch przedziałów jest rozwiązaniem nierówności
28 lis 11:10
mqt: I super!
Dzięki Jerzy
28 lis 11:12
ABC: powinni tu zaimplementować cytowanie postów

, tam gdzie Jerzy napisał "dla x≥0"
oczywiście "dla x≥1"
28 lis 11:17
mqt: Pytanie tylko co z liczbą −1.
Bo jej nigdzie nie uwzględniliśmy, a wolfram pokazuje że powinniśmy
28 lis 11:18
Jerzy:
Racja ... dzięki za poprawienie
28 lis 11:19
Jerzy:
Nic, przedział : [−5;1) zawiera rozwiazanie x = −1
28 lis 11:20
ABC: przecież liczbę −1 masz w przedziale [−5,1) z pierwszej cześci rozwiązania?
28 lis 11:21
mqt: Heh. No racja
28 lis 11:21
mqt: Dzięki wszystkim powyżej za pomoc!
28 lis 11:23