Trygonometria płaska
Ada: W trojkącie ABC dane są AB [1,3] i CA [−pierw2, 2pierw2] oraz kąt BAC = α. Oblicz α.
Próbowałam ze wzoru na cosinus i wczesniej zamieniłam CA na AC ale nadal mi nie wychodzi odp to
135.
28 lis 08:57
ABC: jakieś dziwne zadanie, najpierw piszesz że dany jest kąt α, a potem oblicz α?
28 lis 09:25
Ada: Nie tyle że jest dany tylko chodziło że jest.
28 lis 09:52
ABC: aha no to znajdź trzeci bok BC i mając trzy boki dowolny kąt z tw. cosinusów policzysz.
28 lis 09:58
ABC: albo nawet nie, ze wzoru na iloczyn skalarny od razu
28 lis 10:02
ABC:
AB=[1,3]
AC=[
√2,−2
√2]
|AB|=
√12+32=
√10
|AC|=
√2+8=
√10
AB□ AC =
√2−6
√2=−5
√2 podstaw do wzoru na cos
| | −5√2 | | −√2 | |
cosα= |
| = |
| |
| | √10√10 | | 2 | |
wychodzi 135 stopni
28 lis 10:12
Ada: Dziekuje
28 lis 12:30