trygonometria krótkie pytanie
Kowal2000: Dla jakich wartości parametru α∊<−π2,π2> równanie
(2sinα−1)x2 − 2x +sinα=0
ma dwa pierwiastki, których suma odwrotności jest równa 4cosα
Moje pytanie dotyczy jednego z warunków, czy powinno być Δ≥0 ponieważ w zadaniu nie zostało
uwzględnione słowo "różne rozwiązania", czy może ze względu na wzory Vieta powinno być Δ>0?
27 lis 21:16
student: Δ≥0
27 lis 21:28
Kowal2000: ok, dzięki też tak myślałem.
27 lis 21:30
PW: Funkcja kwadratowa może:
− nie mieć pierwiastków (Δ<0)
− mieć jeden pierwiastek (Δ=0), pierwiastek ten bywa nazywany pierwiastkiem podwójnym
− mieć dwa pierwiastki (Δ>0).
Mówienie o dwóch jednakowych pierwiastkach jest nieporozumieniem (takie zwierzę nie
istnieje).
Jeżeli więc funkcja ma dwa pierwiastki, to nie potrzeba mówć dwa różne, jest to
oczywiste, i należy zakładać, ze Δ>0.
27 lis 22:41
ABC: to ja coś zacytuję:
"Są dwie konwencje określania liczby pierwiastków równania kwadratowego dla Δ=0.Czasem mówi się
że równanie takie ma jeden pierwiastek podwójny; czasem,że dwa równe pierwiastki. "
Cytat jest z książki , która miała całkiem poważnych recenzentów , jednym z nich była pani Olga
Stande, autorka podręczników licealnych do algebry które miały multum wydań w PRL
Tak więc z tymi zwierzętami to ja bym ostrożny był
27 lis 23:00
PW: Ja się też uczyłem z podręcznika pani Olgi Stande. Ale to było 50 parę lat temu.
Dzisiaj mówi się o rozwiązaniach równania i o pierwiastkach wielomianu.
"Konwencja" mówienia o pierwiastkach równania jeszcze pokutuje w zbiorach zadań, ale powinna
być zarzucona.
Równanie może mieć jedno rozwiązanie albo więcej. Bez sensu jest mówienie
o dwóch jednakowych rozwiązaniach. Co to miałoby być?
Sakramentalny przykład:
Równanie
(x−5)2=0
ma jedno rozwiązanie czy dwa? (Mówienie o dwóch jednakowych rozwiązaniach jest śmieszne, bo
jeśli dwa jednakowe, to czemu nie sto jednakowych?
27 lis 23:35
27 lis 23:43
Mila:
Tak, to jest pomieszanie z poplątaniem. Masz
PW rację.
Powinno być:
Δ>0
W podręcznikach ( Oficyna Pazdro) używa się rzeczywiście sformułowania:
równanie kwadratowe ma:
"dwa różne rozwiązania"
"dwa różne pierwiastki rzeczywiste jednakowych znaków"
Oficyna Podkowa
"dwa różne pierwiastki dodatnie"
"dwa pierwiastki dodatnie" i tu w odp. podaje Δ≥0.
Popatrz tutaj.
https://www.zadania.info/d60/1
27 lis 23:55
Mila:
Dobranoc
27 lis 23:58
Kowal2000: Czyli ostatecznie w tym zadaniu Δ>0?
28 lis 13:37
Kowal2000: i ogólnie we wszystkich zadaniach gdzie mają być dwa pierwiastki? Bo w różnych książkach jest
różnie w zadaniach...
28 lis 13:52
ABC: to jest temat rzeka... ogólnie mówienie "dwa równe pierwiastki" ma pewnien sens, jest coś
takiego jak teoria bifurkacji, chodzi o to że jak zaburzymy współczynniki równania o jakiś
mały ε
to się dwa różne pierwiastki "zlewają" w jeden i odwrotnie jeden się rozdwaja, ale to już na
wyższym poziomie, a w szkole nie wiem jakie teraz są umowy , skończyłem wieki temu
28 lis 15:03
PW: Kowal2000, ocenę na maturze będą stawiać egzaminatorzy CKE, więc trzymaj się tego co jest
we wczorajszym linku z 23:43.
28 lis 18:12