liczby zespolone
Jakub: Dobry wieczór,
czy ktoś mógłby mi może wytłumaczyć jak narysować:
arg(z−1−i) = |z−1−i|?
kompletnie nie wiem jak to zrobić
27 lis 20:39
ABC: a umiesz narysować arg z= |z| ?
27 lis 20:45
Jakub: nie
27 lis 20:49
27 lis 20:50
ABC: to wygogluj "spirala Archimedesa" bo mi się nie chce tłumaczyć
27 lis 20:51
Jakub: arg z to jakis kąt, r to liczba rzeczywista, więc mam kąt = liczba rzeczywista, więc tworzy się
ta spirala,
ale jak ona będzie wyglądała dla arg(z−1−i) = |z−1−i|?
27 lis 20:56
ABC: wyglądać będzie tak samo tylko będzie przesunięta:
arg(z−(1+i))=|z−(1+i)|
arg(z−0)=|z−0|
teraz widzisz podobieństwo?
27 lis 21:02
ABC: r to nie jest jakaś tam sobie liczba rzeczywista, tylko odległość od początku układu
27 lis 21:03
Jakub: aaa no dobrze

czyli będzie się "rozwijać" od punktu (1,1)?
27 lis 21:25
ABC: tak
27 lis 21:26