Surjekcja
Anonymous: W sprawie jutrzejszego kolokwium "mając kilo w gaciach" natknąłem się teraz na takie zadanko i
nie wiem co mam o nim myśleć:
1) Sprawdz czy podana funkcja jest surjekcja:
f: R→R
f(x,y)=(x+y,xy)
a wiec z warunku na surjekcje mam:
(x+y,xy)=(b1,b2)
A zatem:
x=
b2y
Podstawiajac x do drugiego równania wychodzi mi takie cos:
y
2 − b1y +b2
I teraz pytanie filozoficzne. Delta ma byc jaka i dlaczego? Szukam dla kazdego b1,b2
istniejace x,y, czyli chyba jedna para x,y czyli delta rowna zero zeby otrzymac jedna pare
x,y
(ale to jest moja prawdopodobnie bledna opinia)
dla Δ=0 wychodzi ze x=
b12 , y=
2*b2b1 . niby jest spelnone ale cos mi intuicja mowi
ze cos zrąbałem
27 lis 19:21
ABC: przypuśćmy że to jest suriekcja , istnieją wtedy x,y∊R takie żę f(x,y)=(0,1)
tzn x+y=0, xy=1 . Z pierwszego y=−x i po wstawieniu do drugiego −x
2=1 , czyli x
2=−1.
Sprzeczność bo nie ma takiej liczby rzeczywistej która to spełnia.
PS.Ogólnie czytając co napisałeś to "wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele"
np funkcja f jest z R
2 w R
2 a nie z R do R . I do suriekcji wystarczy jeden z dziedziny który
przejdzie, nie musi być dokładnie jeden.
Zależy jak ocenia ten co robi koło, przy dobrych wiatrach możesz zdać
27 lis 19:41
Anonymous: Ostatnie pytanie czy nie da sie nic wycisnac z tego co napisalem
czyli nie da sie tego wykazac symbolami? bo tu przedtawiles kontrprzyklad a rozpatrywanie
Δ≥0 nie wiele wiecej mi mowi
27 lis 19:56
ABC: jeżeli pokazałem kontrprzykład to znaczy że sie nie da udowodnić , i gdybyś wypisał warunek na
Δ≥0 doszedłbyś do tego że nie jest ten warunek spełniony dla dowolnych b1, b2 (a tak musiałoby
być dla suriekcji) i wiedziałbyś że trzeba szukać kontrprzykładu
27 lis 20:09
Anonymous: W sumie to tak... bo z delty wychodzi b1
2≥4b2 a przeciez jesli b2 jest ujemne to jest to
niemozliwe(bo kwadrat liczby nie moze byc ujemny w R) co chyba powinno
konczyc dowod bez koniecznosci podawania kontrprzykladu
chyba ze znowu sie myle
27 lis 20:17
Anonymous: Chyba nie zdam
27 lis 20:18
ABC: jeśli wskażesz konkretne b1,b2 dla których Δ<0 to podałeś też kontrprzykład jakby , ja bym ci
to zaliczył
27 lis 20:26
Anonymous: Jutro chyba zaczne wierzyc w cuda
27 lis 20:28
ABC: Trudno nie wierzyć w nic ... zresztą wszystkich was nie wyrzucą z uczelni bo z czego będą żyli?
27 lis 20:31
student: weź lepiej zdobądź zwolnienie lekarskie i napisz to w innym terminie
27 lis 20:31