Rozwiąż nierówność
Maoryss: Mam problem z jednym przykładem. Nie rozumiem go a niedługo sprawdzian. Będę wdzięczny za
rozwiązanie.
Trzeba rozwiązać nierówność.
x2−2√x+4>0
27 lis 18:46
ICSP: | | 1 | | 11 | |
x2 − 2√x + 4 = x2 − x + |
| + x − 2√x + 1 + |
| = |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 11 | |
= (x − |
| )2 + (√x − 1)2 + |
| |
| | 2 | | 4 | |
27 lis 18:51
Mila:

Zał. x≥0
x
2+4>2
√x
graficznie:
Nierówność jest spełniona dla każdego x≥0
27 lis 18:56
Maoryss: Dziękuję za pomoc.
27 lis 20:03
Mila:
27 lis 20:04