Pilne
student: Bardzo prosze o pomoc
z3 = (2− 2i)4
27 lis 17:56
grzest:
z3 = (2− 2i)4=(2− 2i)2(2− 2i)2=.... licz dalej, wiedząc, że i2=−1.
27 lis 17:59
27 lis 18:03
Mila:
Jeden ze sposobów.
z3=24*(1−i)4
z3=16*[(1−i)2]2
z3=16*(−2i)2
z3=16*4*(−1)
z3=−64
z3+64=0
(z+4)*(z2−4z+16)=0
dokończ
z=−4 lub z=2−2√3 i lub z=2+2√3i
27 lis 18:03
grzest: Powinieneś otrzymać z3=−64.
27 lis 18:03
ICSP: Wielomian jest stopnia trzeciego to i rozwiązania będą 3.
(2 − 2i)4 = 24 * (2 − 2i)4 = 16 * (1− 2i − 1)2 = − 16 * 4 = −64
z3 = −64
(z + 4)(z2 − 4z + 16) = 0
z =−4 v z = 2 ± 2i√3
27 lis 18:06