Proszę o pomoc - zadanie z parametrem
nivona: Zbadać liczbę rozwiązań równania x4 + 4x2 + m +4 =0 w zależności od parametru m.
27 lis 17:02
ICSP: x4 + 4x2 + 4 = − m
(x2 + 2)2 = − m
2 rozwiązania dla m < −4
1 rozwiązanie dla m = −2
brak rozwiązań dla pozostałych m
27 lis 17:05
ICSP: 1 rozwiązanie dla m = − 4 *
27 lis 17:06
jc: 4 ≤ (x2+2)2=−m
Dla m > −4 nie mamy rozwiązań.
Dla m=−4 mamy 1 rozwiązanie.
Dla m < 4 mamy dwa rozwiązania.
27 lis 17:06
jc: Przy ostatniej czwórce też minus.
27 lis 17:07
ICSP: jc odpowiedziałbyś na jedno moje pytanie ?
27 lis 17:09
jc: Cóż, jak się nie odświeży, to tak potem jest.
Pytaj, może akurat odpowiem.
27 lis 18:18
ICSP: Załóżmy, że mam ciąg funkcji fn który jest zbieżny jednostajnie do funkcji f.
Zakładam również, że każda z funkcji fn ma pewną własność matematyczną tzn.
każda może być ciągła lub analityczna lub Lipschitzowska lub też posiadać inną własność.
Czy dzięki zbieżności jednostajnej mogę powiedzieć, że funkcja f również posiada taką własność?
Wiem, ze jest tak w przypadku funkcji ciągłych i analitycznych.
27 lis 18:25
nivona: Bardzo dziękuję

Zrobiłam zadanie również inaczej − po lewej " zostały x" (f(x)), a po prawej "−m −4".
Potem interpretacja w oparciu o wykres f(x).
28 lis 20:07
etos: Można też podstawić x2=t i rozwiązać powstałe równianie kwadratowe.
Warunki:
1. Δ>0
2. t1*t2<0
29 lis 09:47