granica funkcji dwoch zmiennych
xd: Czesc, jakim sposobem moge rozwiazac taka granice?
(x,y)−>(0,2)
Czy rozwiazanie za pomoca podstawienia pod x = r*cosα a y=r*sinα bedzie dobre?
| | r4 * cos4α | | 0 | |
lim |
| = |
| = 0 |
| | 2−r*cosα | | 2 | |
r−>0
Prosze o pomoc.
27 lis 14:59
jc: Idąc do (0,2) po linii y=2−x4 otrzymasz 1.
A idąc po linii x=0 otrzymasz 0.
Nie ma granicy.
27 lis 15:17
xd: Moge prosić o jakieś dokładniejsze wytlumaczenie?
27 lis 15:19
grzest:
Po wprowadzeniu współrzędnych biegunowych x = r*cos α, y=r*sin α mamy:
r=
√x2+y2→2, gdy (x,y)→(0,2)
Granica:
| | r4cos4α | | 4r3cos4α | |
... =limr−−>2 |
| =H= |
| . |
| | 2−rsin α | | −sin α | |
Granica ta nie istnieje, gdyż jej wartość zależy od kąta α, a więc od drogi po której zbiega
(x,y) do (0,2).
27 lis 15:25
grzest: Korekta:
Reguła de l’Hospitala nie może tu być zastosowana. Reszta OK.
27 lis 15:33