rozwiązanie układu nierównośći
mqt: Jak rozwiązać taki układ nierówności:
p<14
q−7p+49>0
q,p są naturalne?
27 lis 14:52
the foxi:
może graficznie?
q>7p−49
rysujesz prostą q=7p−49 w układzie współrzędnych, gdzie p to kierunek poziomy, a q pionowy
zakreślasz wszystko nad nią
potem kolejny warunek, czyli p<14
i ostatni, czyli p,q∊ℕ
27 lis 15:04
mqt: właśnie wolałbym algebrą jakoś to walnąć
dałoby się sądzisz?
27 lis 15:12
mqt: 
? ktoś miałby pomysł

?
27 lis 15:45
Karo: Takich p jest 13 (jeśli nie uznajesz 0 jako naturalnej). p=1 i q>−42, p=2 i q>−35
p=3 i q>−28, ...., p=13 i q>42 Może w ten sposób?
27 lis 21:15