Ciąg i szereg
Xxx: Każdy szereg jest ciągiem. A czy każdy ciąg jest szeregiem?
27 lis 14:49
jc: Czy o takim powiązaniu myślałeś?
szereg ∑an → ciąg sum częściowych Sn=a1+a2+...+an.
odwrotnie
ciąg sum częściowych Sn → szereg ∑an, gdzie an=Sn−Sn−1, S0=0.
27 lis 14:54
Xxx: Chodziło mi o to, że jeśli się uprzec, to każdy ciąg, a dokładniej, wszystkie jego wyrazy można
zapisać jako sumę innych.
27 lis 15:29
kamila klecha :

αβπ⊂
27 lis 15:31
kamila klecha : hejka lol xd
27 lis 15:31
Xxx: Bo w zasadzie jaka jest różnica między ciągiem, a szeregiem?
27 lis 15:33