matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
Kaka:
Jak obliczyć ta pochodną? f'(cos(g(x)))
27 lis 12:28
Jerzy:
f'(x) = f'(cos(g(x))*(−sin(g(x))*g'(x)
27 lis 12:36
Jerzy:
Np: f(x) = (cos(x
2
))
3
f'(x) = 3(cos(x
2
))
2
*(−sin(x
2
))*2x
27 lis 12:38