matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całki niewłaściwe
Lim:
A) ∫
1
0
1
√
1−x
dx B)∫
I
n
f
e
1
x(lnx)
2
dx
27 lis 11:07
Blee:
2) podstawienie: s = lnx
1
ds =
dx
x
liczysz 1)
1
∫
dx = −2
√
1−x
+ C
√
1−x
granice całkowania sam dołóż
27 lis 11:25