Algebra
UczącySię: 1. Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć zbiór:
A = { z ∊ ℂ : Im(z
4) < 0 }. Nie umiem tego narysować i proszę o wskazówkę ...
Im(z
4) = 4 ixy (x−y)(x+y), gdzie z = x + iy.
5. Sprawdzić czy funkcja f : M
2(ℛ) → M
2(ℛ) dana wzorem f(A) := A
T
jest endomorfizmem:
a) grupy (M
2(ℛ),+),
b) pierścienia (M
2(ℛ),+,*).
Wiem, że już to wstawiłem ... jednakże nikt po długim czasie nie pomógł
26 lis 23:12
grzest:
1.
z=x+iy=r(cosφ+i sinφ)=re
iφ, r=
√x2+y2≥0, φ∊<0,2π>.
Im(z
4)=Im(re
iφ)
4=Im(r
4e
i4φ)=r
4sin(4φ)<0.
sin4φ<0 ⇒ 4φ∊<π+2kπ,2π+2kπ>, 4φ∊<0,2π>.
Stąd
φ∊<π/4,π/2>∪<3/4π,π>∪<5/4π,3/2π>∪<9/4π,2π>.
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+4xy(x%2By)(x-y)%3C0
27 lis 13:47
UczącySię: A czy nie powinno być
Cos4φ + isin4φ
27 lis 15:46
grzest:
Liczysz Im(z4) a więc część urojoną z4. Nierówność cos4φ + isin4φ<0 nie ma sensu.
27 lis 16:34
grzest: Korekta
Nawiasy w wyrażeniu:
φ∊<π/4,π/2>∪<3/4π,π>∪<5/4π,3/2π>∪<9/4π,2π>
powinny być okrągłe.
28 lis 15:10
UczącySię: No ale φ ∊ <0, π/2>, więc chyba powinno być mniej przedziałów ... czy źle myślę
28 lis 16:09
UczącySię: Jednak źle myślałem sorki
28 lis 16:12