Podprzestrzenie liniowe
Adrian: W={q(x)∊R
3[x]:q'(−1)−q(1)=0} jest podprzestrzenią liniową V=R
3[x].
Podać wymiar i bazę tej podprzestrzeni.
Bardzo proszę o pomoc nie wiem jak się do tego zabrać
26 lis 22:48
grzest:
Elementami (wektorami) przestrzeni V=R3[x] są wielomiany postaci:
q(x)=Ax3+Bx2+Cx+D.
Elementami podprzestrzeni W są wielomiany q(x), spełniające równość q'(−1)=q(1).
q'(x)=3Ax2+2Bx+C.
q(1)=A+B+C+D,
q'(−1)=3A+2B+C.
Równość q'(−1)=q(1) zachodzi dla A=0, B=0, D=0.
Stąd widać, że elementami podprzestrzeni W są wielomiany stopnia pierwszego postaci Cx, C∊R.
Jest to podprzestrzeń jednowymiarowa. Przykładowa baza w V=R3[x] {0,x,0,0}.
27 lis 11:01