trudna granica
mat-fiz: Oblicz granicę funkcji
| | 5−√9+2x | |
f(x)= |
| w punkcie x0=8 |
| | √x/2−3√x | |
Siedzę już kilka godzin i nic
26 lis 21:54
Leszek: Zastosuj metode de L'Hospitala .
26 lis 22:08
Mila:
Mianownik taki : ( √x/2−3√x) ?
czy : ( 3√x/2−3√x)
26 lis 22:12
mat-fiz:
Leszek ja jestem w 3LO nie znam tej metody
Mila ten pierwszy zapis √x/2
26 lis 22:16
Leszek: Gdyby mianownik byl : ( 3√x/2 − 3√x ) to dla x= 8 mianownik ≠ 0 , czyli lim ( )= 0
26 lis 22:17
jc: | | √x/2 − 2 | | 3√x − 2 | |
1/f(x) = |
| − |
| |
| | 5−√9+2x | | 5−√9+2x | |
| √x/2 − 2 | | 5+√9+2x | | x−8 | |
| = |
| |
| |
| 5−√9+2x | | 25−(9+2x) | | 2(√x/2+2) | |
Podobnie z drugim składnikiem (tylko trochę trudniej).
26 lis 22:22
jc: | | x−8 | |
3√x−2= |
| |
| | 3√x2 + 23√x + 4 | |
26 lis 22:23
Eta:
| | 5−√9+2x | | √2 | | 5+√9+2x | |
f(x)= |
| /* |
| * |
| |
| | | | √2 | | 5+√9+2x | |
licznik :
√2(25−9−2x)=2
√2(8−x)=2
√2(2−
3√x)(4+2
3√x+
3√x2)=
= 2
√2(
√2−
6√x)(
√2+
6√x)(4+2
3√x+
3√x2)
mianownik: (
√x−
√23√x)(5+
√9+2x)= −
3√x(
√2−
6√x)(5+
√9+2x)
uprość (
√2−
6√x) w liczniku i mianowniku
| | 2√2(√2+6√x)(4+23√x+3√x2) | |
otrzymasz : f(x)= |
| |
| | −3√x(5+√9+2x) | |
podstaw teraz za x=8 i licz ...
26 lis 22:33