Zadanie
Xxx: Zad. 1 x jest punktem skupienia zbioru A. Znajdź ciąg elementów ze zbioru A, którego granicą
jest x.
26 lis 21:53
jc: Jeśli pytanie dotyczy przestrzeni metrycznej,
to po prostu z otocznia o promieni 1 wybieramy x1,
potem z otoczenia o promieniu 1/2 wybieramy x2 różne od x1,
potem z otoczenia o promieniu 1/3 wybieramy x3 różne od x1 i x2, itd.
Powinno się udać, bo w każdym otoczeniu mamy nieskończenie
wiele elementów zbioru A różnych od x.
26 lis 21:59
ABC: na pewno się uda, jeśli połową odległości x od x1 wybierzemy x2 itd... wtedy widać że są
różne
26 lis 22:14
Adamm:
Nie musi to być ciąg różnych elementów
26 lis 22:20
jc: ABC, podoba mi się Twój pomysł.
Adamm, faktycznie nie musi to być ciąg różnych elementów.
26 lis 22:26
jc: A jak x należy do A, to po prostu możemy wziąć ciąg stały, którego wszystkie
wyrazy są równe x.
26 lis 22:28
Xxx: Dzięki wielkie!
26 lis 22:45
Xxx: A jeszcze pytanie. Mogę wybierać te x1, x2, itd dokładnie oddalone od x o odległość (promien)
to, r1/2,r1/3,...?
26 lis 22:48
Xxx: r1, r1/2, r1/3,... *poprawione
26 lis 22:48
jc: A jak w takich odległościach nie będzie żadnych punktów ?
26 lis 23:07
Xxx: Ale zbiór jest zawarty w R, zbiór R jest gesty, wiec raczej nie mogę trafić na miejsce puste?
26 lis 23:09
jc: Ale punkty wybierasz z A, nie z całego R (o czym zresztą wcześniej nie wspomniałeś).
26 lis 23:13
Xxx: Ale jednak ten odcinek A, jest na osi liczb R, a nawet na krótkim odcinku, będzie nieskończenie
wiele liczb.
Wlasnie widzę. Po prostu teraz działamy na R dłuższy czas i juz zapomniałem, że trzeba o tym
wspomnieć.
26 lis 23:17
jc: A dlaczego A ma być odcinkiem?
A={1, 1/2, 1/4, 1/8, ...}, x=0
Tu akurat ciąg mamy za darmo.
A=(1,1/2) U (1/3, 1/4) U (1/5, 1/6) U ....
Ten zbiór ma nieskończenie wiele punków skupienia.
Ale weźmy x=0, ...
26 lis 23:25
Xxx: Masz racje. Dzięki za pomoc i cierpliwosc.
26 lis 23:27