matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema lokalne
matma:
−
√
3
√
3
2x
3
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f: R\{
,
} gdy f(x)=
3
3
3x
2
−1
26 lis 21:43
Leszek:
6x
2
*(3x
2
−1) − 2x
3
*6x
f '(x) =
=
( 3x
2
−1)
2
6x
4
− 6x
2
6x
2
( x
2
−1)
=
=
( 3x
2
− 1)
2
( 3x
2
− 1)
2
I zastosuj warunki 1) f '(x) =0 ⇒ x= ......dokoncz !
27 lis 09:19