pochodna z def
Jabur: Korzystając z definicji wyprowadzić wzór na pochodną funkcji y =1/3√x
w dowolnym
punkcie xo roznym od 0.
26 lis 21:35
jc:
| | 3√t − 3√x | | 1 | |
(3√x)' = limt→x |
| = limt→x |
| |
| | t−x | | 3√t2 + 3√tx + 3√x2 | |
26 lis 21:39
jc: Nie zauważyłem, że liczymy w punkcie x0, dopisz więc indeks 0 przy każdym x.
Chociaż w czym x gorsze od x0?
26 lis 21:40
Leszek: | | 1 | |
Ale jest to funkcja : f(x) = |
| |
| | 3√x | |
26 lis 21:47
jc: No to podobnie.
| | 1 | | 3√t − 3√x | | 1 | |
= − |
| |
| →− |
| |
| | 3√t 3√x | | t−x | | 33√x4 | |
26 lis 21:54