Przekształć wykres funkcji
Kasia: Narysuj wykres funkcji:
g(x) = f(2−x)
jak mam to przekształcić? Najpierw (−x) a potem dwa w lewo
26 lis 21:24
L: 2 w prawo. ;
26 lis 21:30
Eta:
g(x)= f[−(x−2)]
1/ symetria względem osi Oy
2/ przesunięcie równoległe o wektor u=[2,0] (dwie jednostki w prawo
26 lis 21:33
Kasia: Dziękuje bardzo! Czyli jak rysuje wykres to zawsze muszę wyłączać minus i kolejność rysowania
jest ważna?
26 lis 21:38
Eta:
Najpierw to co na zewnątrz czyli " − "
następnie co wewnątrz czyli translacja w prawo o 2
26 lis 21:40
Jerzy:
Kuźwa..... , a jaka jest funkcja f(x) ?
26 lis 22:21
Eta:
Nie wiem jaka ? pewnie ma wykres f(x)....
Np: f(x)= √x , x≥0
i ma narysować wykres g(x)=f(2−x)
26 lis 22:46
Eta:
Spokojnie...
Jerzy łap
26 lis 22:47