Przekształcanie wykresów
Kasia: Jak mam taką funkcję: f(1−x)
To najpierw mogę przekształcić f(−x) a potem przesunąć o 1 w lewo czy najpierw muszę o 1 w
lewo? Jak to jest z tą kolejnością przesuwania wykresów?
Dziękuje za pomoc!
26 lis 21:00
Mila:

1)f(x)
2)f(−x)
2) przesunięcie o 1 jednostkę w prawo⇒
f(1−x)
albo
1) f(x)
2) przesunięcie w prawo o jedna jednostkę⇒f(x−1)
3) symetria względem prostej x=1⇒f(−(x−1))=f(1−x)
26 lis 21:47
Jerzy:
Witaj
Mila 
Co to jest funkcja: f(1 − x) , bo ja się z taką jeszcze nie spotkałem
26 lis 22:18
Mila:

Ogólnie: teraz często dają np. takie zadanie, że masz podany wykres funkcji jak na rysunku.
Do tego polecenie :
Narysuj wykres funkcji g(x)=f(1−x)
26 lis 23:49
Mila:
Dobranoc
27 lis 00:01