rozwiąż nierówność
werka304: Rozwiąz nierówność 7x ≤ x2
Następnie zrób rysunek
Następnie napisz odp za pomocą przedziału
Proszę o rozwiązanie.
Ja rozwiązałam ale nie wiem czy dobrze i potrzebuję sprawdzić
Proszę o szybkość i dokładność dziękuję
26 lis 20:01
Blee:
to pokaż jak rozwiązałaś
to sprawdzimy
26 lis 20:01
werka304:

7x ≤ x
2
−x
2 + 7x ≤ 0
Δ = 49 − 4 * (−1) * 0
Δ = 7
x
1 = 0
x
2 = 7
rysunek:
...
a więc przedział należy
x C ( −
∞ ; 0 > u <7 ;
∞)
26 lis 20:12
Blee:
jest ok
26 lis 20:12
werka304: przedziały też


i kreskowanie ?
26 lis 20:13
Blee:
ale na przyszłość
−x2 + 7x ≤ 0
−x(x−7) ≤ 0
i nie musisz liczyć delty ... zawsze trochę szybciej
26 lis 20:13
werka304: ale nie zawsze x chyba wychodzą prawidłowe takim sposobem
26 lis 20:14
the foxi:
jak ktoś źle przekształci to nie wyjdą
26 lis 22:31
PW:

Rysunek chyba powinien wyglądać tak.
Wyliczyliśmy akgabeaicznie przedziały stanowiące rozwiązanie, a rysunek pokazuje sens
nierówności 7x≤x
2 (wykres funkcji g(x)=7x leży poniżej wykresu funkcji f(x)=x
2 lub wykresy
mają wspólne punkty).
Jeden z tych wspólnyvh punktów nie zmieścił się na rysunku, bo ma rzędną 49.
27 lis 11:07
PW: Co ja wypisuję, miało być
Wyliczyliśmy algebraicznie....
27 lis 11:10