logarytm
werka304: Zapisz w najprostszej postaci:
− 3/2 log 4 + 5/3 log 8
(wszystko ze sobą na równi w jednej linijce i jednym poziomie!)
Proszę jeszcze o dokładne wyjaśnienie krok po kroczku jak to rozpisać i wgl
Proszę szybko DZIĘKI


!
26 lis 19:41
Tadeusz:
−3/2log2
2+5/3log2
3=... dalej sama
26 lis 19:44
Blee:
korzystamy ze wzorów:
a*logbc = logb (ca)
logab + logac = loga(b*c)
−3/2 log 4 = log 4−3/2 = log 2−3
5/3 log 8 = log 85/3 = log 25
log 2−3 + log 25 = log 2−3+5 = log22 = log4
26 lis 19:45
werka304: BLEE − NIE ROZUMIEM
TADEUSZ − do tego momentu sama to zrobiłam na logikę że 2
2 = 4 a 2
3 = 8
tylko co teraz

?
26 lis 20:26
Bleee:
A czego konkretnie nie rozumiesz?
26 lis 20:27
werka304: czy to chodzi może o to ?
ze teraz ułamkom znajduje równy mianownik
− 3/2 + 5/3 =
− 9/6 + 10 / 6 = 4/6
więc 4/6 log 22*3
więc 4/6 log 26
26 lis 20:28
werka304: bleee co ty tam po kolei robisz i skąd ci się bierze to że masz −3/2 log 4 = log 4
−3/2 =
log2
−3
dlaczego ułamek znika sprzed logarytmu i jest on potem potęgą
skąd potem zamiesz go na 2
−3

!?!?!?
26 lis 20:36
Bleee:
Toc napisałem na początku wzór jaki stosuje.
Natomiast 4
−3/2 = (2
2)
−3/2 = 2
2*(−3/2) = 2
−3
Dzialania na potegach to powinnaś już mieć opanowane, nieprawdaż

26 lis 20:39