kule w przestrzeni metrycznej
topologia: Bardzo proszę o pomoc z zadaniem:
Pokazać, że w przestrzeni metrycznej (Q,w
p) dwie dowolne kule otwarte są albo rozłączne albo
jedna jest podzbiorem drugiej.
| | ⎧ | 0 jezeli x=y | |
| wp(x,y)= | ⎩ | p−vp(x−y) jezeli x≠y |
|
26 lis 19:39
topologia: podbijam
27 lis 17:23
topologia: Podbijam raz jeszcze
28 lis 16:58
Adamm:
vp ?
28 lis 17:36
topologia: vp − wykladnik p−adyczny
n∊Z i n≠0
p − liczba pierwsza
vp(n)=max{m≥0: pm|n}
vp(0)=+∞
mn∊Q ⇒ vp(mn)=vp(m)−vp(n)
28 lis 21:04
topologia: podbijam
30 lis 05:19
Topologia: Podbijam
1 gru 05:43
Topologia: Podbijam
1 gru 23:11
Adamm:
Nie znam się na liczbach p−adycznych, raczej nikt tutaj na forum się na tym
nie zna
1 gru 23:13
Studentka : PODBIJAM
1 gru 23:13