Miara zewnętrzna Lebesgue'a
Miara i całka Lebesgue'a: Niech A,B⊂R będą zbiorami ograniczonymi z dołu. Pokazać, że:
a) infa∊A a<m ⇔ ∃a∊A a<m
b) infa∊A a≤m ⇔ ∀ε>0 ∃a∊A a≤m+ε ⇔ ∀ε>0 ∃a∊A a<m+ε ←∃a∊A a≤m ← ∃a∊A a<m
c) m< infb∊B b ⇒ ∀b∊B m<b
d) m≤ infb∊B b ⇔ ∀b∊B m≤b
e) infa∊A a < infb∊B b ⇔ ∃a∊A ∀b∊B a<b
f) infa∊A a ≤ infb∊B b ← ∀b∊B ∃a∊A a≤b ← ∀b∊B ∃a∊A a<b
g) infa∊A a ≤ infb∊B b ⇔ ∀ε>0 ∀b∊B ∃a∊A a<b+ε
← oznacza ⇒ (w drugą stronę)
26 lis 19:09
Adamm:
a jakieś własne starania? To jest żmudna robota
26 lis 19:38
Miara i całka Lebesgue'a: zaraz wyślę co zrobiłam, choć nie mam pewności czy jest dobrze
26 lis 19:42
Miara i całka Lebesgue'a: b) ∃a∊A a<m ⇒ ∃a∊A a≤m − oczywiste
infa∊A a≤m ⇔ ∀ε>0 ∃a∊A a≤m+ε
⇒
a0 = infa ≤ m ⇒ a0≤m ⇒ ∀a∊A a0 ≤a ∧ ∀ε>0 ∃a∊A a0+ε>a ⇒ ∀ε>0 ∃a∊A m+ε≥a
←
∀ε>0 ∃a∊A a≤m+ε ⇒ ∀ε>0 infA ≤ m+ε ⇒ infε>0 (infa) ≤ infε>0 (m+ε) ⇒ infa ≤ m
Proszę chociaż o sprawdzenie czy jest ok i ewentualne wskazanie błędów
26 lis 20:00
Miara i całka Lebesgue'a: ∃ oznaczam Ist
∀ oznaczam Dk − zebym mogla szybciej pisac
e)
Ista∊A Dkb∊B a<b ⇒ Ista∊A a≤inf B
Ista∊A inf A ≤ a ≤ inf B
f)
Dkb∊B Ista∊A infA ≤ a ≤ b ⇒ Dkb∊B infA≤b ⇒ infA ≤infB
nie wprost
infA=a0 infB=b0
b0<a0
Dkε Istb b0+ε>b
ε=(a0−b0)/2
a0>(b0+a0)/2>b ale ∀b∊B b≥a0 albo infB<a0 ⇒ Istb∊B b<a0
Dkε Istb b0+ε>b
26 lis 20:52
Adamm:
a)
k = infa∊A a
∀ ε>0 ∃ a∊A : a<k+ε
jeśli k<m, to biorąc ε = m−k>0, dla a takiego jak w definicji infimum mamy a<m
odwrotnie, jeśli a<m dla pewnego a∊A, to k≤a<m
b)
∃ a∊A : a<m
⇒ (oczywiste)
∃ a∊A : a≤m
⇒ (oczywiste)
∀ ε>0 ∃ a∊A : a<m+ε
⇒ (oczywiste)
∀ ε>0 ∃ a∊A : a≤m+ε
⇒ (oczywiste)
k≤m
jeśli k≤m, to ∀ ε>0 ∃ a∊A : a<k+ε ⇒ ∀ ε>0 ∃ a∊A : a≤m+ε
jeśli ∀ ε>0 ∃ a∊A : a≤m+ε, to ustalmy ε>0, to istnieje takie a∊A, że a≤m+ε/2<m+ε,
zatem ∀ ε>0 ∃ a∊A : a<m+ε
26 lis 21:05
Adamm:
d)
p = infb∊B b
ustalmy b∊B
załóżmy że m≤p, to m≤p≤b
stąd ∀b∊B m≤b bo b było dowolne
jeśli ∀b∊B m≤b, to z definicji infimum, dla danego ε>0 istnieje b∊B, że
m≤b<p+ε
ponieważ ε jest dowolne, to m≤p
g)
k = infa∊A a, p = infb∊B b
k≤p
ustalmy ε>0, to istnieje a∊A że dla dowolnego b∊B
a−ε<k≤p≤b skąd ∀ε>0 ∃a∊A ∀b∊B a<b+ε
teraz niech ∀ε>0 ∃a∊A ∀b∊B a<b+ε
ustalmy ε>0, istnieje b∊B, że b<p+ε/2
z założenia, istnieje a∊A, że a<b+ε/2
stąd k≤a<b+ε/2<p+ε
k≤p bo ε było dowolne
26 lis 21:17
Miara i całka Lebesgue'a: Mam pytanie do podpunktu a)
Czy w definicji ∀ ε>0 ∃ a∊A : a<k+ε
nie powinno być czasem ∀ ε>0 ∃ a∊A : a≤k+ε − przez to dalsza część już nie pasuje, ale wydaje
mi się że nierówność ma być nieostra albo po prostu czegoś tu nie rozumiem
26 lis 22:24
Adamm: ma być ostra, zdecydowanie
26 lis 22:27
topologia: ok, muszę uwierzyć, że tak jest

a w podpunkcie b dowód w prawą stronę, ostatni krok niestety nie jest dla mnie oczywisty
∀ ε>0 ∃ a∊A : a≤m+ε
⇒ (oczywiste)
k≤m
da się to jakoś wytłumaczyć?
27 lis 17:58
Miara i całka Lebesgue'a: ok, muszę uwierzyć, że tak jest emotka
a w podpunkcie b dowód w prawą stronę, ostatni krok niestety nie jest dla mnie oczywisty
∀ ε>0 ∃ a∊A : a≤m+ε
⇒ (oczywiste)
k≤m
da się to jakoś wytłumaczyć?
27 lis 17:59