Miara zewnętrzna Lebesgue'a
Miara i całka Lebesgue'a: Proszę o pomoc z zadaniami:
1. Na rodzinie wszystkich podzbiorów R określmy funkcję
| | ⎧ | |E| jeśli E jest zbiorem skończonym | |
| ηE= | ⎩ | +∞ jeśli E jest zbiorem nieskończonym |
|
Pokazać, że η jest przeliczalnie addytywną funkcją zbioru i że jest ona niezmiennicza względem
translacji. Tę miarę nazywamy miarą liczącą.
2. Niech A będzie zbiorem wszystkich liczb wymiernych z przedziału [0,1] i niech (P
n) będzie
skończoną rodziną przedziałów otwartych pokrywającą A. Pokazać, że ∑|P
n|>1. Czy tak musi być
dla nieskończonych rodzin (P
n)?
3. a) Pokazać, że dla dowolnego zbioru A⊂R i dla dowolnego ε istnieje zbiór otwarty B taki, że
A⊂B oraz μ*B≤μA+ε
b) Pokazać, że dla dowolnego zbioru A⊂R istnieje zbiór G typu G
δ taki, że A⊂G oraz μ*G≤μ*A
4. Dowieść, że miara zewnętrzna Lebesgue'a jest niezmiennicza względem translacji.
5. Udowodnij, że jeśli μ*A=0, to dla dowolnego zbioru B jest μ*(A∪B)=μ*B.
26 lis 18:49
ABC: 5) mamy (A\B)⊂A więc skoro u(A)=0 to u(A\B)=0
dalej na rozłączne i addytywność: u(A∪B)=u(B∪(A\B))=u(B)+u(A\B)=u(B)+0=u(B)
26 lis 18:59
Miara i całka Lebesgue'a: ABC bardzo dziękuję!

Czy dasz radę pomóc z poprzednimi zadaniami?
26 lis 19:11
ABC: Część z tych zadań mam zrobione w starym zeszycie ale nie wiem gdzie ten zeszyt, robiłem to
wieki temu

coś mi się przypomina w 3a) chyba trzeba wykorzystać fakt że w R z dowolnego pokrycia
zbiorami otwartymi daje się wybrać podpokrycie przeliczalne, i do konstrukcji użyć tego że
26 lis 19:22
Miara i całka Lebesgue'a: ABC, gdyby udało Ci się cokolwiek odnaleźć, mogłabym prosić o przesłanie notatek na maila:
mat2018usz@wp.pl?
Będę ogromnie wdzięczna!
26 lis 19:28
Adamm:
@ABC
z addytywności nie można skorzystać przy mierze zewnętrznej, tam mamy tylko podaddytywność
26 lis 19:29
Mariusz:
Nie aż takie wieki ~25 − 30 lat temu zależy czy piszemy o początku studiów czy o końcu
ale to były początki tzw III RP i nie zdążyli jeszcze wtedy popsuć edukacji
Zobacz co się dzieje teraz
26 lis 19:43
ABC: jak to robiłem to myślałem że to jest miara

, ale dla miary zewnętrznej dość podobnie można
zrobić
z I warunku m.zewnetrznej: u
z(A∪B)≥u
z(B)
a z II: u
z(A∪B)≤ u
z(A)+ u
z(B)= u
z(B)
26 lis 19:44
ABC: Mariusz dobrze gadasz, komuna ogólnie to nie był raj, ale jakość kształcenia w porównaniu do
obecnej wiele lepsza, dużo było nauczycieli zapaleńców
26 lis 19:47
Mariusz:
Ja wprawdzie gdy PRL upadał dopiero rozpoczynałem edukację ale wiem
z opowiadań że były SN i czteroletnie magisterskie pedagogiczne
a w zawodówkach uczono trzy dni teoria trzy dni praktyka
26 lis 21:09
Miara i całka Lebesgue'a: Czy potrafi ktoś pomóc chociaż z zadaniem pierwszym? Polecenie jest dla mnie zrozumiałe, ale
kompletnie nie mam pojęcia jak to udowodnić...
27 lis 17:22
ABC: w tym pierwszym z tego co pamiętam to przeliczalną addytywność pokażesz przez przypadki:
−jest zbiór nieskończony
−jest nieskończenie wiele niepustych zbiorów skończonych
−jest skończenie wiele niepustych zbiorów skończonych
ale tak z głowy mówię bo zeszyt się nie odnalazł
27 lis 17:32
Miara i całka Lebesgue'a: Podbijam jeszcze raz, może jednak ktoś się znajdzie, kto będzie umiał to zrobić i wytłumaczyć
28 lis 16:52
Miara i calka: Podbijam
29 lis 22:51