indukcja
Piotr: Cześć.
Mam kilka zadań z indukcji i chciałbym się dopytać czy mogę to robić w sposób przedstawiony
niżej

n
3<2
n
Na początku sprawdzam, dla jakich n zachodzi taka nierówność. Wyszło, że dla n>=10.
1) Sprawdzam dla n=10
n
3=1000<2
n=1024
2) Zakładam, że n
3<2
n dla pewnego n>=10
3)Pokazuje, że (n+1)
3<2
n+1
L=n
3+3n+3n+1<2
n+3n
2+3n+1<
I tu teraz moje pytanie czy mogę od razu napisać, że 3n
2+3n+1<2
n wtedy bym miał
2
n+2
n=2*2
n=2
n+1 czy muszę też zrobić kolejną indukcją
26 lis 18:26
iteRacj@:
dla n≥10 3n2+3n+1<10n2≤n*n2=n3
więc
L=n3+3n+3n+1<2n+3n2+3n+1<2n+n3<2n+2n<2n+1
26 lis 19:15
Piotr: A co z takim przykładem.
25| 2n+2*3n+5n−4
1) Sprawdzam dla n=0, 25|0, ok.
2)Zakładam, że 25| 2n+2*3n+5n−4 dla pewnego n∊N
3) Pokazuje, że 25| 2n+3*3n+1+5(n+1)−4
2*2n+2*3*3n+5n+5−4 =6*2n+2*3n+5n−4+5
z założenia 25|6*2n+2*3n+5n−4, ale co wtedy z tą 5? Czy inaczej to zapisać?
26 lis 21:14
ABC: rozpisz dobrze tak żeby założenie indukcyjne wykorzystać
jedna 5 będzie widoczna od razu, a drugą wydusisz z pomocniczego faktu:
5|(2n+23n+1)
26 lis 21:37
iteRacj@:
@Piotr w założeniu indukcyjnym (pkt 2) występuje wyrażenie 2n+2*3n+5n−4
założenie zapisane przez Ciebie w ostatniej linijce 21:14 jest błędne
wielokrotność liczby 6 i wyrażenia z założenia będzie oczywiście wielokrotnością 25 ale może
wyglądać tylko tak:
6(2n+2*3n+5n−4)= 6*2n+2*3n+6*5n−6*4
i taka postać musi się pojawić (oprócz innych składników, jak napisał ABC)
26 lis 23:23
Piotr: Dobra już łapie, dzięki za pomoc!
27 lis 00:28