Zadanie !!!
Sebol: Mam taką funkcję y=x3+3x2−4 i trzeba obliczyć miejsca zerowe i punkty przegięcia... Mógłby
ktoś pomóc ?
26 lis 17:30
Blee:
już od razu (patrząc na sumę współczynników) widać, że jednym z miejsc zerowych będzie x=1
więc y = (x−1)*( ..... ) <−−− wyznacz co jest w drugim nawiasie ... później liczysz Δ i
szukasz innych miejsc zerowych
punkt przegięcia natomiast to już zabawa w pochodne.
26 lis 17:32
Sebol: grupowaniem się nie da wyznaczyć, trzeba inną metodą
26 lis 17:43
ABC: a kto tu ci mówił o grupowaniu? suma współczynników wielomianu wynosi 0 więc liczba 1 jest jego
pierwiastkiem.
I podziel przez dwumian (x−1) np. metodą Hornera
powinno wyjść x3+3x2−4=(x−1)(x2+4x+4)=(x−1)(x+2)(x+2)
26 lis 17:50
Blee:
jak się nie da jak się da
x3 + 3x2 − 4 = x3 − x2 + 4x2 − 4x + 4x − 4 = (x−1)(x2 + 4x + 4)
26 lis 17:52
jc: Jak to się nie da?
x3−3x2−4=(x3−x2) + 4(x2−x) + 4(x−1)=(x−1)(x2+4x+4)
Ale może to nie jest grupowanie?
Nazwę poznałem na tym forum i może źle zrozumiałem.
26 lis 17:54
Sebol: Dzięki, nie mówiłem, że się nie da... Nie kumam tej zasady skąd się to wzięło
26 lis 20:20